Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A gránátalma termesztése képes leírás - Gránátalma.tlap.hu
részletek »

A gránátalma termesztése - Gránátalma.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: granatalma.tlap.hu » A gránátalma termesztése
Keresés
Találatok száma - 8 db
21. századi csoda

21. századi csoda

Igazi csodaételnek számít ez a mediterrán gyümölcs, amely gyümölcslé formájában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend: tele van C- és B-vitaminnal, káliummal, folsavval és vassal, ráadásul a ropogós, ehető magok rostban gazdagok.

A gránátalma nemcsak tuja

A gránátalma nemcsak tuja

Ha a magról lerágcsáltuk a lédús gyümölcshúst legjobb ha még aznap elültetjük a magokat, mert kiszáradva elveszíti csírázóképességét. Vegyünk egy se nem kicsi, se nem nagy cserepet, félig töltsük meg jó minőségű földdel, tegyünk rá kb. egy ujjnyi homokot, erre rakjuk a magokat, majd takarjuk be újabb egy ujjnyi homokkal. Öntözzük be, és takarjuk le fóliával, vagy üveglappal. A magok néhány nap alatt kicsíráznak, a kis levelek előbukkanása után a frissentartó fóliát azonnal vegyük le.

Dézsába is ültethető!

Dézsába is ültethető!

A gránátalma(Punica granatum) ősrégi haszonnövény, amelyet sok kultúrában gyógynövényként tartanak számon. De kertbe ültetve is nagyon szép szoliter dísznövény. A gránátalma magvait régen a termékenység jelképének tartották. A teltvirágú dísz gránátalma dézsába is ültethető, erkélyre, vagy teraszra.

Gránátalma (Punica granatum) gondozása, szaporítása

Gránátalma (Punica granatum) gondozása, szaporítása

A gránátalma termése sok magjával a termékenység, a jólét szimbóluma. Gyönyörű, tűzpiros virágai a szerelem jelképei. Termésének édes-savanyú leve érrendszeri betegségek ellen hatásos. Őshazája Közép- és Dél-Ázsia, de a Földközi tenger környékén is találkozhatunk vele. Törpe változata A Punica granatum var. nana kedvelt szobanövény.

Szaporítása és gondozása

Szaporítása és gondozása

A mitológia szerint a gránátalmát magának Aphroditénak köszönhetjük. Ciprus szigetén ő maga ültette el az első gránátalmát, amely később a sziget nevezetessége is lett. (Punica granatum) Aprodite Zeusz felsége volt a termékenység, nőiesség és hűség istennője. A gránátalmát azért szentelték neki mivel nagyon sok mag fejlődik benne, így szimbolizálva a termékenységet.

Származása, elterjedése

Származása, elterjedése

A Földközi-tenger mellékén van az őshazája. Egyes vélemények szerint Indiában és Dél-Európában is őshonos. Termesztése általában házikertekben történik. A szállítást jól bírja, tehát exportra is termelhető. Mai legjelentősebb termőhelyei: Irán, Grúzia, Afganisztán. Nálunk díszcserjeként ültetik kertekbe.

Szuperhosszú életű a gránátalma

Szuperhosszú életű a gránátalma

A gránátalma vagy pomagránát Kelet és Dél-Ázsia növénye, de elterjedt Amerikában és Kínában is. Minden kertész álma-vágya, hogy a kertjében déligyümölcsöket termelhessen. Persze az elég relatív dolog, hogy mit nevezünk déligyümölcsnek, mert a 16. század nagy gyümölcsésze, Szikszai Fabricius Balázs még a mandulát, a gesztenyét, a diót, a mogyorót is a déli gyümölcsök közé sorolta.

Tippek, ötletek, házipraktikák, tudástár

Tippek, ötletek, házipraktikák, tudástár

A savanykás gyümölcshúsból főzött sziruppal a Közel-Keleten savanyúságot, illatszert készítenek. A nyári időszakban bőségesen öntözzük, később az öntözést fokozatosan csökkentsük. Télen elegendő havonta egyszer-kétszer meglocsolni, de a földlabdát ne hagyjuk kiszáradni. A fejlődésben levő növényt nyáron kéthetente tápoldatozzuk. A trágyaleves vagy műtrágyaoldatos öntözést különösen kedveli, dúsan virágzik.

Tuti menü